Tájékoztató

Balatonszemes, Berzsenyi utcai szabadstrand tájékoztató

 1. Fürdővíz aktuális osztályba sorolása: Kiváló
 2. A strand mederfenék jellemzése: Végig homokos aljzatú.
 3. A strandhoz tartozó partszakasz talaja: fövenyes
 4. A víz elérhetősége: Lépcsős bejárókon.
 5. A strand hossza: 820 m
 6. A strand vízmélység-profilja: sekély, lassan mélyülő, 30cm-ről induló vízmélység.
 7. Kommunális infrastruktúra: Egyike a Balaton-part legszebb, legtisztább és legpatinásabb fürdőhelyeinek. Balatonszemesen 10.283 m2 pihenőfelülettel (zöldfelülettel) rendelkező szabad strand, mely megfelelő infrastruktúrával rendelkezik. Kiemelt figyelmet fordítva a biztonságra és a gyermekekre is.
 8. A vendégek számára elegendő számú szociális helyiség biztosított (mosdó, öltözőkabin, WC, zuhany). A strand területe karbantartott, gondozott a higiéniai feltételek biztosítottak. A hulladék gyűjtéshez megfelelő számú tároló áll rendelkezésre. Közvetlen közelében mintegy kétszáz gépkocsi ingyenes parkolására van lehetőség.
 9. Kiegészítő rekreációs infrastruktúra: A strandon játszótér, kültéri edzőgépek, röplabda és lábtenisz pálya áll a vendégek rendelkezésére.
 10. Tilos állatot bevinni a kijelölt fürdőhely víz és part területre, kivétel a Járási Hivatal által engedélyezett őrkutyás szolgálat, illetve vakvezető kutya.
 11. A fürdőzők átlagos száma 350-850 fő.
 12. Teljes körű információ hozzáférésének módja: www.balatonszemes.hu , www.antsz.hu, www.oki.hu
 13. A fürdőhely területén gépjárművel parkolni tilos!
 14. Elsősegély nyújtó felszerelések, kötszerek a fürdőhelyen a strandgondnoknál rendelkezésre állnak.

Strandi rendtartás

 1. Vízi jármű kísérete nélkül a parttól 1000 méternél nagyobb távolságban tilos fürdeni.
  A fürdőhely határát jelző bójákon túli vízfelületen hajó és vízi sporteszközök közlekedésével számolni kell.
  A fürdőhely határát jelző bójánál a vízmélység 100 cm.
 2. Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó tizenkét aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vízben.
 3. Gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és vízi mentésben jártas felnőtt személyekből figyelő és mentő őrséget kell állítania.
 4. Fürdőzők közelében úszóeszközt csak úgy szabad használni, hogy az a fürdőzőket ne veszélyeztesse.
 5. Minden év április 1.-től október 31.-ig vihar – előrejelző és viharjelző szolgálat működik.- Az I. fokú viharjelzés (figyelmeztetés az elővigyázatosság betartására) – percenként 45-ször felvillanó sárga fényjelzés – esetén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni.- II. fokú viharjelzés (figyelmeztetés a fenyegető veszélyre) – percenként 90-szer felvillanó sárga fényjelzés – esetén fürödni tilos.
 6. Tilos a 46/2001. (XII. 27.) BM rendelet alapján fürdeni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig.
 7. Tilos állatot a (fürdőhely területére) kijelölt fürdőhely víz és partterületére bevinni, kivétel a Járási Hivatal által engedélyezett őrkutyás szolgálat, illetve a vakvezető kutya.
 8. Tilos június 15. és augusztus 31. között a fürdőhely területén horgászni.
 9. A fürdőhely június 15. augusztus 31. között minden nap 09 és 19 között van nyitva.

Tilos!

Tisztelt vízi jármű és stégtulajdonosok!
Tilos! A vízi járművek és a vízi sporteszközök (csónak, kajak, kenu, szörf, nem engedélyköteles vízi sporteszköz) engedély nélküli tárolása és használata a fürdőhely területét jelző táblák és a fürdőhely határát jelző bóják vonalán belül. A vízi sporteszközök tárolására kijelölt hely: a szervizkapu és a sportpálya közötti terület, melynek területét tábla jelzi.

Az engedély nélkül kihelyezett, balesetveszélyt jelentő tárgyak, eszközöket,(karó, sólya, oszlop, bója, stég, stb.) melyek veszélyt jelentenek a fürdőhelyet használó személyekre a parton és a vízben egyaránt, az üzemeltető, a tulajdonos értesítésének mellőzésével, azonnal hatállyal eltávolíthatja, ezt követően telephelyén tárolja. Az eltávolított tárgyakat, eszközöket a tulajdonos, a tulajdonjog igazolását követően és az elszállítási/tárolási díj megfizetése után, munkanapokon 08.00-15.00 között az üzemeltető telephelyén, (8636 Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky út 23.
) átveheti. Az elszállítási és tárolási díj összege, esetenként bruttó 20.000,- azaz bruttó Húszezer forint.